Locations of Site Visitors László Szögeczki's CE blog: 10 eves a Nemetorszagi Konduktorok Egyesulete

Wednesday 23 July 2008

10 eves a Nemetorszagi Konduktorok Egyesulete

Ma ertesultem Andrew Sutton blogjabol, hogy Nemetorszagban 2008. oktober 24-25-en Munchenben konduktor konferencia lesz. Egyik unnepelni valo a Verband der in Deutschland Tatigen Konduktorinnen alapitasanak tizedik evforduloja. Mivel aktiv reszsese voltam az egyesulet megalakulasanak, s nem szamoltam az eveket, teljesen meglepett az evfordulo hire.
1998-ban a konduktiv pedagogia tulajdonkeppen mar egyaltalan nem volt ismeretlen Nemetorszagban, de a Stiftung Pfennigparade Munchenben - amely ceg lathatoan dominans szerepet kivant jatszani a jovobeli Bajor, illetve ossznemet konduktiv pedagogia meghatarozasaban - abban a tanevben bovitette a Konduktive Forderung Abteilungot 12 konduktorfos nagysagu szolgaltatassa. A Stiftung Pfenigparade celja meg keplekenyen valtoztathatonak latszott, hogy hogyan is nezzen ki a Konduktive Forderung. A konduktorok vallan hatalmas felelosseg fekudt - bar ezt sokan nem ismertek fel akkoriban - hogy milyen is lesz a jovo multidiszciplinaris konduktiv pedagogiaja. Beate Hoss Zenker az Abteilung terapeuta iranyitoja eltokelt celkepzettel, gondolatokkal lepett a megvalositas mezejere. Elkepzelesei sok esetben megvalosithatonak tuntek a szamomra is, az azonban rovidesen nyilvanvalova valt , hogy nem a konduktiv pedagogiat helyezi kozeppontba, hanem osszeboronalni probal tobbfele, egyebkent hasznos rehabilitacios eljarast kidolgozott koncepcio nelkul. Kulonbozo kepzettsegu rehabilitacios szakembereket, egy Bajor diplomaval rendelkezo tanart es ket konduktort szervezett a mozgasserult gyerekek csoportjaihoz, s a szakembereknek maguknak kellet volna egyuttmukodniuk ugy, hogy kozben a napi kognitiv motoros tanitas-tanulas aktivitas es napirend konduktiv rendszeru maradjon. A helyzetet tovabb bonyolitotta, hogy a vallalkozas neve Konduktive Forderung maradt, s egy tudomanyos vizsgalat is zajlott a konduktiv pedagogia eredmenyesseget vizslatva. Nyilvanvalo volt, hogy a csoporttermekben vegzett munka egeszen mas qualitast kepviselt, mint a budapesti kondukcio.
Mindennaposak voltak a szemelyes torzsalkodasok. A konduktorokon fekvo felelosseg szakmajuk ertekeinek megmutatasat, "bebizonyitasat" illetoen meglehetosen tulzott volt, amely presszura tovabbi vitakat feszultsegeket eredmenyezett. A 12 konduktor nem tudott egy kozos szakmai platformot letrehozni, igy annak lehetosege, hogy a Stifftung Pfennigparade konduktiv celjai magyarorszagi qualitasoknak is megfeleljen elvetelt a szemelyes ambiciok es vagy pozicioharcok kozott.
Ebben a stresszben hataroztam el, hogy mindent megteszek eromhoz merten annak erdekeben, hogy a minosegi konduktiv pedagogiat hozzunk letre Nemetorszagban.
A Verband alakitasanak otletet Balazs Zsuzsatol hallottam eloszor.... folyt. kov.

No comments: