Locations of Site Visitors László Szögeczki's CE blog: Tehat akkor a konduktiv pedogia nem lenne magyar?

Thursday 28 October 2010

Tehat akkor a konduktiv pedogia nem lenne magyar?

Igazsag szerint errol mar beszelgettunk egyszer Andrew Sutonnal, ha emlekezetem nem csal, akkor talan nehany comment erejeig irasban is hozza szoltam ehhez az oltlatehez. Andrew legutobbi bejegyzeseben azt feszegeti, hogy a konduktiv pedagogia igazan nem is magyar, mert... olvassatok el. http://www.conductive-world.info/2010/10/how-hungarian-is-conductive-education.html
Nos maradjunk annyiban, hogy erdekes felvetes. Mit gondoltok a Pizza olasz? A futbal angol? (pedig arab) es sorolhatnam. Nyilvan mindennek meg lehet keresni a gyokeret es fel lehet fedezni, hogy semmi sem fekete-feher kontrasztban szervezodik. Igy tehat, lehet az igaz mind, amit Andrew felsorol Petorol: magyar-osztrak, zsido szarmazas, tehat a nyelv es kultura nyilvan vegyes, viszont teenager koraig magyar teruleten el es erik hatasok. Aztan osztrak allampolgarsag es exisztencia, tanulmanyok, munka. Viszont, a 2. vilaghaboru utan indulo konduktiv pedagogiat masutt nem talalni, csak Magyarorszagon, azaz MO az anyaorszag. Magyar neveltekkel es serultekkel, magyar nevelonokkel es kesobb konduktorokkal, magyar rendszerben es politikai valosagban. Summa summarum: A konduktiv pedagogia Magyaroszagon szuletik, mint intezmenyesitett program es ott is fejlodik egeszen addig, amig aztan ki nem szivarog es mindenutt sajatsagos alakzatot vesz fel masutt a vilagban. Onerzetemet nem serti Andrew felvetese, de eleg meresz gondolatnak tartom, nem ertek vele egyet. Ilyen alapon, szamtalan amerikai talalmanyt, amelyet a vilag amerikainak titulal, nem ismerhetunk el amerikainak, hiszen felfedezojuk, kitalalojuk kulturalis gyokere nem amerikai kozegben keresheto es folytathatnam, de nem teszem, mert azt gondolom ennyi erv eleg is:
A konduktiv pedagogia Magyarorszagon kezdodott es Magyarorszagrol indult foldkoruli utjara, Magyarorszagon lettek kepezve az elso konduktorok es az elso mozgasserultek Mo-n lettek orthofunkciosak. JA, ES a konduktorkepzes is Magyarorszagon kezdodott. Kell ennel tobb?

1 comment:

Prezli said...

Kell ennél több? Hát pl az, hogy Pető MAGYAR volt.... :) Andrew nonszensze...